IK KOM VOOR

Maak het makkelijk en bekijkt u eerst de onderstaande redenen voor uw bezoek. Voor een aantal vragen, behandelingen en onderzoeken kunt u bij de assistenten terecht, die u snel kunnen helpen. Zoveel mogelijk worden de uitslagen gelijk na het onderzoek door de huisarts met u besproken. 

U kunt elke ochtend terecht zonder afspraak van 08.00 - 11.30 uur, maar met een lab-formulier. Meldt u zich alstublieft bij de balie beneden. De uitslag is doorgaans de volgende dag bekend. U kunt hierover bellen met de assistente tussen 08.00 en 17.00 uur.

U kunt bij de assistente een afspraak maken voor een bloeddrukmeting. Inspanning kan van invloed zijn op uw bloeddruk, vandaar dat we u voor de meting u vragen even te wachten. Bij een normale uitslag maakt u eventueel een nieuwe afspraak voor een volgende meting. Gebruikt u medicatie, dan krijgt u dit meteen mee. Heeft u een afwijkende bloeddruk,overlegt de assistente met de huisarts. Het meten van uw bloeddruk duurt in het totaal ongeveer 10 minuten.

Soms kiest uw huisarts ervoor een 24-uurs bloeddrukmeter te gebruiken. Deze meet elke 20 minuten uw bloeddruk en draagt u één dag en één nacht. Dat geeft ons duidelijke informatie over uw bloeddruk gedurende een etmaal.

Diabetes (of suikerziekte) is een chronische aandoening met een hoog risico voor het krijgen van hart-en vaatziektes. In veel gevallen vindt de begeleiding en behandeling van diabetespatiënten plaats in de huisartsenpraktijk. 

De Artsenij werkt samen met de zorgcoöperatie GHO Diabetes BV
Deze organisatie helpt ons (o.a. dmv software en nascholingen) met het geven van de juiste begeleiding. Zo verbeteren we de zorg en kunnen we complicaties voorkomen. We bevorderen een goede kwaliteit van leven.

De begeleiding bestaan o.a. door het laten maken van een jaarlijkse fundusfoto bij de oogarts, groepsvoorlichting, voedingsbegeleiding en 3-maandelijkse controles bij de assistente. Eén keer per jaar komt u bij de huisarts voor een uitgebreidere controle en lab-onderzoek.
De kans bestaat dat u al jaren diabetes heeft zonder het zelf te weten. Heeft u last van vermoeidheid, heeft u veel dorst, jeuk en moet u veel plassen, neemt u dan contact op met de assistente. Zij kan door middel van een eenvoudig vingerprikje uw glucosegehalte meten. De uitslag wordt met de huisarts besproken. 
Goede informatie over diabetes vindt u op de site van Diabetesvereniging Nederland.

Een geheugentest maakt u op advies van uw huisarts. U kunt voor de test een afspraak maken tijdens het assistentenspreekuur. De geheugentest duurt ongeveer een 30 minuten. Aansluitend bespreekt de huisarts met u de uitslagen van de test.

Injectie's (bv tetanus, prikpil of vitamine B12) en vaccinaties worden gedaan door de assistentes. U kunt hiervoor een afspraak maken met de assistente.

Een longfunctieonderzoek wordt op advies van de huisarts gedaan door de assistente. Wanneer u chronische medicatie gebruikt voor astma of COPD is het nuttig een blaastest te doen om te kijken of er aanpassingen nodig zijn in uw medicatie.

Het kan ook voorkomen dat u bij inspanning, (bijvoorbeeld bij sporten) af en toe lucht te kort komt. Een longfunctietest helpt om de problematiek in kaart te brengen, zodat we voor u de juiste maatregelen kunnen nemen.

Het onderzoek duurt ca. 25 minuten. Aansluitend bespreekt u de resultaten met de huisarts. Soms is het nodig een dag van te voren te stoppen met bepaalde medicatie. In dat geval hoort u dat van de assistente.

Een aantal assistenten maakt uitstrijkjes in het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Meldt bij het maken van de afspraak of u klachten heeft. De assistente kan in dat geval besluiten het onderzoek door de huisarts te laten doen.

Vlak vóór tot een week ná de menstruatie is GEEN goede periode om een uitstrijkje te laten maken. Het uitstrijkje kan dan niet goed worden beoordeeld. U ontvangt de uitslag per post op uw huisadres. U kunt ook de praktijk bellen.

Voor veel bestemmingen (ook al voor Turkije, Tunesië etc!) worden vaccinaties en/of medicijnen geadviseerd. Soms is een vaccinatie verplicht. Laat u dus tijdig (liefst minimaal 6 weken voor vertrek) informeren over de noodzaak van vacctinaties voor het land waar u naar toe reist.


Informeert u eerst bij u zorgverzekering of het advies via uw huisarts vergoed wordt.

Wilt u advies en eventuele vaccinaties vult u het reisvaccinatieformulier (in het Engels) in en stuur dit op (afgeven kan natuurlijk ook). De assistente neemt aansluitend contact op voor een reisconsult.

Dr. Oostendorp, is geregistreerd als reizigersgeneeskundig huisarts. Wij maken bij onze reisadvisering gebruik van de landelijke richtlijnen en informatie van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersvaccinering (LCR).


Het consult kost ca € 56,67, exclusief eventuele vaccins. U wordt verzocht dit af te rekenen bij de assistente. U ontvangt een factuur voor uw verzekering.  Afhankelijk van uw reisverzekering komt u in aanmerking voor vergoeding.

Wanneer u denkt een blaasonsteking (urineweginfectie) te hebben, neemt u liefst 's morgens contact op met de assistente. Soms volstaat telefonisch advies in combinatie met medicatie.

Plasklachten bij kinderen, mannen en zwangere vrouwen is altijd een reden om de urine na te kijken. Brengt u een klein potje met ‘verse’ urine vóór 12.30 uur naar de praktijk. Afhankelijk van de uitslag, krijgt u gelijk medicatie mee.

Soms is er aanleiding om de urine nader te onderzoeken. De assistente bespreekt dat met u.

Wanneer u last heeft van pijn in uw benen tijdens wandelen (de pijn verdwijnt na korte rustperiode) kan het zijn dat er een vernauwing zit in de slagaders (“etalagebenen”). Dit is vaak het gevolg van slagaderverkalking.

De huisarts kan besluiten tot een vaatonderzoek. De assistente maakt hiervoor met u een afspraak. Zij meet dmv geluidsapparatuur de doorgankelijkheid van de bloedvaten in uw benen. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 20 minuten. Aansluitend wordt het resultaat van het onderzoek door de huisarts met u besproken.

De behandeling van wratten bestaat uit het aanstippen met vloeibare stikstof. Dit is geen prettig gevoel en wordt vaak door kinderen als pijnlijk ervaren. Hoe kleiner de wrat hoe sneller en beter hij te behandelen is. Wacht dus niet te lang!

Wanneer u belt voor een afspraak kunt u overleggen of voorbehandeling met zalf nodig is. Dit is vaak het geval bij grote wratten.

Voor wondbehandeling of het verwijderen van hechtingen kunt u telefonisch een afspraak maken tijdens het assistentenspreekuur.

De assistente is in veel gevallen goed in staat een wond te behandelen of hechtingen te verwijderen. Mocht het nodig zijn, is er altijd een huisarts aanwezig die bij twijfel kan worden geraadpleegd.

Wanneer een oorsmeerprop de gehoorgang afsluit hoort u minder en lijkt het alsof uw oren vol met water zitten. Oren uitspuiten kan dan een oplossing zijn. Oren uitspuiten kunt u niet zelf. Uw oor is gevoelig en er gaat makkelijk wat mis. Oren uitspuiten gaat met een oorspuit en lauwwarm water. Het is niet pijnlijk, al kunt u wat druk ervaren. Wanneer het water het oor uitloopt, komt de oorsmeerprop mee.

Het helpt wanneer u een paar dagen van te voren uw oor druppelt met olie (slaolie of olijfolie). Dit verdunt het oorsmeer en weekt de prop los. Het uitspuiten gaat dan makkelijker. Het uitspuiten van oren wordt door de assistente gedaan tijdens het assistentespreekuur. Belt u de  praktijk voor een afspraak.